Oog in oog met een das!

das 4
Das / Meles Meles

Zo lang er nog geen gedocumenteerde waarneming van een wolf in Nederland is verschenen blijft de das het grootste landroofdier van ons land. Meles Meles laat zich echter niet zomaar bekijken! Het duurde ruim 24 jaar voordat ik mijn eerste das in Nederland ben tegengekomen. In de schemer, als een schim, stak die over op een fietspad in Nationaal park Veluwezoom. Kleur was bijna niet meer te onderscheiden en het dier verdween uit beeld in een ontoegankelijk deel vol varens. Ik had er één gezien……..

Buitenkans XXL

das 3
Das / Meles Meles

Het duurde tot de zomer van 2014 totdat ik weer een kans kreeg. Noem dat maar gerust een enorme buitenkans! In de wandelgangen pikte we op dat er een ‘dagactieve’ das aanwezig was op een weiland ergens in Zuidwest Friesland. Een buitenkans moet je aangrijpen! Op een weiland, pal langs een vrij drukke provinciale weg , zagen we opeens een grote dikke witte kop met twee markante zwarte strepen. Onmiskenbaar een das!

In enkele greppels speurde het dier naar wormen en ik besloot op mijn buik te gaan liggen. De das kroop tot 5 meter naar mijn lens….snuffelde wat en draaide weer om. Ik lag oog in oog met een das.

Een zeer bijzondere waarneming. Dassen staan immers bekend als vrij schuwe nachtdieren en worden zelden waargenomen in een open veld.

Status

Het gaat gelukkig goed met dassen in Nederland. Door vele beschermingsplannen komen er nu 5000-6000 dassen in Nederland voor. De verspreiding van dassen neemt toe. In 2014 werden er waarnemingen gedaan in West-Brabant op de grens met Zeeland. Vereniging Natuurmonumenten publiceerde recent dit filmpje https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/video-dassen-in-de-dintelse-gorzen  op hun website.

das 1
Das / Meles Meles

Door robuuste groene verbindingen kan de verspreiding van de das alleen maar toenemen. Wat betreft voedsel zijn ze niet bijzonder kieskeurig. Natuurlijke vijanden hebben ze niet. Jaarlijks vallen er wel regelmatig slachtoffers. Oorzaken zijn vaak het verkeer en verdrinking. Door de toename van de soort in Nederland zullen ze de komende jaren meer gaan zwerven en bestaat de kans dat ze hun verspreidingsgebied echt gaan uitbreiden. Misschien verwelkomen we straks ook de eerste das voor Zuid-Holland?

das 2
Das / Meles Meles
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s