Een vleermuis op het menu

Vandaag beloofde een fraaie lentedag te gaan worden en ik besloot samen met Bas Verhoeven, Mark de Vries en Joey Braat naar Limburg af te reizen.

In het vroege voorjaar is het in deze hoek van Nederland leuk vogelen en op de eerste warme dag van maart maak je ook nog eens kans op leuke aantallen kraanvogels. Het is tegen 12 uur als we bij de WML-plassen vlakbij Roermond een opvallende waarneming doen; een fladderende vleermuis op klaarlichte dag!

Vleermuis overdag_bewerkt-1

Wake up call

In de wintermaanden zijn vleermuizen in winterslaap, zo ook deze dwergvleermuis. Als de temperatuur boven de 10 graden komt en het voedselaanbod weer toeneemt komen ze weer tot leven. Vandaag ging de natuurlijke wekker! Op een warme open plek in het maartse lentezonnetje fladdert die rondjes. Tijdens de eerste warme voorjaarsdagen van het jaar wil het nog wel eens voorkomen dat een exemplaar overdag ‘tot leven komt’. Ook in de Biesbosch kwam ik twee jaar geleden een dwergvleermuis tegen die zich op klaarlichte dag liet bekijken. Een buitenkans, want ook de algemene dwergvleermuis laat zich zelden op deze manier zien, laat staan fotograferen.

vleermuis overdag 2

Alsof we naar een tenniswedstrijd zitten te kijken volgen we het bewegelijke beestje. We blijken niet de enige die het ‘dwergje’ in de gaten houdt. De lokale torenvalk kijkt ook mee en voor we het weten slaat die de vleermuis uit de lucht. Bizar!

vleermuis torenvalk vlucht

Een beetje onsmakelijk tafereel is wat volgt. Binnen enkele minuten is van de vleermuis niks meer te bekennen. Er zullen niet veel torenvalken in Nederland een dwergvleermuis op hun eetlijst hebben. Wie vangt er nou een vleermuis overdag?

Voor de dwergvleermuis was het wellicht verstandig geweest om gewoon ‘normaal’ te doen en in de schemer te starten met de eerste lenteronde…..

 

.

Advertenties

5 gedachten over “Een vleermuis op het menu”

  1. Hallo Thomas, dit is een geweldige waarneming! Als vleermuizen-fan vind ik dit natuurlijk best zielig, want alweer een vleermuis minder. Deze zijn toch bijzonder nuttig i.v.m. het opruimen van insecten. Anderzijds besef ik terdege; eten en gegeten worden. Dat vleermuizen zo vroeg en overdag vliegen, komt natuurlijk doordat de temperaturen zodanig zijn dat ze ook de voorjaarskriebels krijgen. Normale wijze hebben ze niks te vrezen van torenvalken. Maar ja…overdag! Ook hier zo’n 20 km vanaf Roermond heb ik ze al gesignaleerd in de late namiddag. het blijven fascinerende diertjes. Chapeau voor deze mooie foto’s. m.vr.gr. José

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s