Klagende Mibo’s

In Nederland komen drie ‘bonte spechten’ voor. Vogelaars hebben het in het veld dan over de ‘kleibo’ (kleine bonte specht) ‘mibo’ (middelste bonte specht) en de ‘grobo’ (grote bonte specht). Op steeds meer plekken in het land komen deze drie bonte spechten gezamenlijk in één bos voor. Het Munnichbos in Midden-Limburg is zo’n bos. Oeroude eiken en beuken wisselen er elkaar af en bovenal is er veel dood hout te vinden. Een spechtenparadijs, want naast de genoemde ‘bonte spechten’ komt ook de groene en de zwarte specht hiervoor.

Middle spotted woodpecker

Zeldzaam

Op een zonnige dag in maart in 2000 bezocht ik met mijn ouders de omgeving van Roermond. Via de Dutch-Birding vogellijn was ons bekend geworden dat in het Munnichbos in atlasblok 60-14-24 rechtsonder een paartje middelste bonte spechten was waargenomen.  Een blik in het atlasboek gecombineerd met het stratenbroek brengt ons richting ‘het Reutje’ nabij Posterholt. Even later liepen we door een prachtig bos vol oude eiken en beuken.  We hoorde regelmatig roffelende spechten en roepende boomklevers en na ruim een uur zoeken vonden we de zeldzame middelste bonte specht. Het Munnichbos was in dat jaar één van de enige plaatsen in Nederland waar je deze soort kon waarnemen, sterker nog de soort kwam voor 2000 bijna niet in Nederland voor; zie  Sovon

Opmars

Bijna 15 jaar later rijden we in alle vroegte richting Limburg. De navigatie op de smartphones vertelt ons precies waar we moeten zijn.  Websites als waarneming.nl  staan anno 2015 immers vol met waarnemingen van mibo’s. Het bos lijkt onveranderd. Nog steeds staat het vol met  eiken, alleen zijn sommige daarvan weer 15 jaar ouder geworden. Er is echter één groot verschil , het bos is nu afgeladen met middelste bonte spechten. Binnen tien minuten scoren we de ‘roffelende 5’ van Posterholt. Lachende groene spechten, hinnikende kleibo’s en de opvallende klaaggroep van de mibo’s wisselen elkaar af. Begin maart is verreweg de beste tijd van het jaar om spechten te gaan zoeken. Het broedseizoen komt er aan en alle spechten zijn vocaal actief en bezig met het afbakenen van hun territoria.

Nestdrang

Het duurt niet lang voordat ik een fraaie ‘mibo’ in beeld krijg. Ik besluit wat tijd te investeren in een plaatje van deze fraaie specht. Mibo’s zijn qua grootte inderdaad de ‘middelste’ en ze hebben o.a . prachtige roze onderdelen en een markante rode kruinstreep.

In de ‘oksel’ van een oude eik ontdek ik bij toeval een duidelijk spechtenhol en al snel ben ik getuige van een nestinspectie van een paartje middelste bonte spechten.

Ik klik snel een paar plaatjes en verlaat de plek om de vogels niet te verstoren. Het zou toch zonde zijn als de opmars van de mibo’s niet onverhinderd door kan gaan..

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s