‘Birdfight’

koolmees knok 2

 

De temperatuur wil nog niet echt klimmen naar een ‘lente-waardig’ niveau  maar door de toename van daglengte trekken vogels hun strijdplan. Het is lente en de spetters en de veren vliegen daarbij soms letterlijk in het rond. De afgelopen weken was ik regelmatig getuige van knokpartijtjes van opgefokte vogels.

Zo rolde er afgelopen zondag een tweetal koolmezen voor mijn neus over het pad.  De camera moest nog even uit de tas gehengeld worden waardoor ik slechts een enkel plaatje kon schieten. Een korte maar hevige ontmoeting tussen de twee ‘baasjes’ waarbij ze hun omgeving compleet uit het oog verloren hadden.

 

Territorium

Zang, dreigen en soms een flinke ‘knokpartij’ worden ingezet door vele vogelsoorten om hun territorium af te bakenen of om een vrouwtje te veroveren. Het broedseizoen is immers begonnen. Wie een beetje sensatie wil meemaken in de natuur moet juist nu naar buiten.  Sterker nog, soms is een blik uit het keukenraam voldoende. Want juist bij de meest algemene soorten komen veel confrontaties voor. Een tuin , balkon of vijver in de stad kan in deze tijd van het jaar zomaar veranderen in een strijdtoneel.  De dichtheden van algemene vogels zoals bijvoorbeeld de meerkoet zijn zo hoog dat het een komen en gaan is van indringers en zo ontstaan er voortdurend opstootjes.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s