Wilgenmees

Een matkop is een vrij algemene broedvogel van Nederland. Sommige gebieden zitten er vol mee zoals bijvoorbeeld Nationaal park de Biesbosch. Het geluid kan ik dan ook dromen.  Een beetje zeurderig roepje in de winter en vanaf het vroege voorjaar de zang 

In gebieden waar zowel de glanskop als de matkop voorkomt treden nog wel eens determinatieproblemen op. Niets om je als vogelaar voor te schamen.  Hier onder links de glanskop en rechts de matkop.

Stierennek

Op bovenstaande foto’s zijn beide soorten te zien met links de glanskop en rechts de matkop. Lichtval is al snel bepalend en daarmee ook vertekenend om iets over de kleuren van beide soorten te zeggen. Wat opvalt bij de matkop is het postuur en de zogenaamde stierennek. Over de armpennen van de matkop loopt een vrij  lichte baan en dat is met goed licht waarneembaar in het veld. De kinvlek bij de matkop is ook iets markanter zwart en de wangen zijn wit.  Gaat dit boven je pet? Let dan gewoon even op dat zeurderige roepje.

Dood hout

Ondanks dat ik al duizenden matkoppen in mijn leven heb gezien had ik nog nooit eerder een nestbouwer waargenomen.  Een fatsoenlijke foto was me tot op heden ook nog niet gelukt. Afgelopen zaterdag in het zachte wilgenhout aan de rand van de Oostvaardersplassen hoorde ik wat subtiel gehak. In eerste instantie begon ik enthousiast te zoeken naar een specht.  Maar al snel bleek dat er naast mij een paartje matkop mezen bezig was met het ‘uitholen’ van een geschikte nestruimte.  Een bijzonder vermakelijk beeld. Beide vogels verdwenen één voor één in het holletje en kwamen met minisnippers naar buiten.  In sommige literatuur staat dat de vrouw zelfstandig bouwt, maar bij dit paartje was samenwerking het sleutelwoord. Ik heb enkele minuten staan genieten van dit fraaie meesje , wat normaliter zo lastig te fotograferen is.  Een buitenkansje.  Het gaat niet zo goed met matkoppen in Nederland, zie ook de statistieken op de website van Sovon . De oorzaken hebben vaak betrekking op verdroging en verruiging van bosgebieden, maar in sommige gevallen lijken ook grote bonte spechten de nesten van de matkoppen te kapen.

Matkop

Matkop

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s