Lesbos vogeleiland part 1: de ‘vogelmetropool’ Kalloni

Lesbos is een middelgroot Grieks eiland in de Middellandse Zee.  Het is een fantastische plek voor natuur-en vogelliefhebbers. De ligging zorgt voor enerverende aantallen trekvogels die gedurende de vogeltrek ( april/mei  en  september /oktober) het eiland aandoen op hun route tussen Afrika en Oost- en Centraal Europa.  Daarnaast is het landschap zeer dynamisch en wisselen olijfboomgaarden, droge graslanden, rotskusten , zoutpannen , rivierbeddingen en moerassen elkaar af.  Pittoreske vissersdorpjes , vele orchideeën, fraaie dagvlinders  en een ( voor ons Nederlanders) fijn klimaat maken het plaatje voor een ideale reisbestemming compleet.

Olijfboomgaard

De afgelopen periode mocht ik samen met Bart-Jan Prak een reis begeleiden naar deze vogel ‘metropool’ voor Inezia Tours

Skala Kalloni

De eerste 4 nachten van de reis verbleven we in Skala Kalloni. Met stip de beste uitvalsbasis van het eiland. Dit kleine vissersdorpje ligt eigenlijk aan het eind van de baai van Kalloni. Een groene oase voor trekvogels. Aan twee kanten van het dorpje monden riviertjes in de Golf van Kalloni. Door de lage ligging , de vele moerasjes , riviertjes en niet te vergeten de zoutpannen heeft deze hoek van het eiland een enorme zuigkracht op trekvogels.   Skala Kalloni is dan ook een belangrijk ‘tankstation’ voor vogels in het ‘droge’ Middellandse zeegebied. Het dorp Skala is een trefpunt voor vogelaars. In het hotel waar de groep haar thuisbasis had broeden Spaanse mussen en vlogen Roodstuitzwaluwen door de straat.

Tsiknias rivier De Tsiknias rivier wordt ook wel de ‘East-River’ genoemd . Het is een ondiepe rivier met veel kiezels en stenen op de bodem. Aan de randen staan mooie stukken met metershoog waterriet en wat hoger langs de oever zijn bloeiende tamarisken te vinden. Aan beide zijde van deze rivier liggen goede wegen en door het hoge standpunt zijn vogels prima te bekijken. In de vroege morgen is er een ‘muur’ van vogelgeluiden te horen. Soorten als nachtegaal , oostelijke vale spotvogel, grote karekiet en cetti’s zanger gaan er helemaal los.  In de rivierbedding liepen bosruiter, kemphaan en balkankwikstaarten. Leuk was ook de waarneming van een nest bouwend mannetje buidelmees.

De zangvogels lieten zich redelijk goed bekijken en bijna de gehele groep kreeg zichtwaarnemingen van Cetti’s zanger, nachtegaal en grote karekiet.  Met wat geduld kregen we geheimzinnige soorten te zien zoals klein waterhoen en woudaap . Toen we ze eenmaal gevonden hadden zetten we ze vol glorie in de telescoop. We zagen tevens vele  ralreigers en purperreigers.  Met het fraaie ochtendlicht erop was dat  puur genieten.

Zoutpannen De zoutpannen van Skala Kallonis zijn fantastisch voor steltlopers, reigers , flamingo’s en sterns. Ook wij hebben daar ervaren dat het vogelbestand dynamisch is. De diversiteit aan steltlopers en sterns wisselt er met de dag. De eerste dag zagen we er oa bijna 400 kemphanen, 25 lachsterns , een groepje witvleugelsterns en een sporenkievit . De volgende dag waren het vooral roodpootvalken, witwangsterns en poelruiters die de show stalen.  Vrij standaard, maar daardoor niet minder mooi,  waren de grote groepen flamingo’s en de enorme kolonie kluten in het westelijk deel. Hier onder een impressie van wat typische trekvogels die zich rondom de zoutpannen lieten zien. Binnenkort meer op dit blog over de specialiteiten van het eiland, de Vliehors van Lesbos ( Sigri) en meer..

Advertenties

2 gedachten over “Lesbos vogeleiland part 1: de ‘vogelmetropool’ Kalloni”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s