Lesbos vogeleiland part 2: de specialiteiten

De vogeltrek op Lesbos is fenomenaal, maar het Griekse eiland heeft veel meer te bieden. Door de ligging in het uiterste zuidoosten van Europa komen er een aantal zeldzame vogels voor met een uiterst beperkt verspreidingsgebied.  Uiteraard hadden we tijdens de 8-daagse rondreis van Inezia Tours alle aandacht voor deze bijzondere en soms lastig te lokaliseren vogelsoorten.

Rotsig en doornig 

Rotsige berghellingen en doornig struikgewas is het beeld langs de noordkust van het eiland. Vooral de omgeving tussen Petra en Molivos voldoet precies aan deze beschrijving. Het is het domein van de grasmussen (Sylvia’s). Als we net zijn aangekomen horen we overal krassende en ratelende roepjes van Sylvia’s . In korte tijd zien we enkele fraaie baardgrasmussen  en een hele opvallende: de Rüppells grasmus. Het prachtige mannetje zit bovenin een zangpost en met wat geduld laat die zich uitmuntend bekijken.  De vogel heeft door zijn rode ogen wel wat weg van de , in Europa, veel algemenere kleine zwartkop, maar heeft oa een opvallend zwarte keel, een wat langere hals en twee witte baardstreepjes.  Rüppells grasmus is een behoorlijk zeldzame soort en komt oa op een aantal plekken in Griekenland en in Turkije tot broeden.

Langs de noordkust treffen we nog meer specialiteiten aan zoals de geheimzinnige Aziatische Steenpatrijs.  Uit ervaring weet ik dat deze soort zich niet altijd gemakkelijk laat zien en zich vaak wat hoger in de bergen ophoudt.  We treffen het dan ook behoorlijk, als tot tweemaal toe een exemplaar langs de weg scharrelt.  Het grote verschil met de gewone  steenpatrijs is de crème kleurige keel. Daarnaast stopt het verspreidingsgebied van die soort ongeveer in Griekenland en komt op Lesbos alleen de Aziatische vorm voor.

Bloemenzee

vallei

We rijden en wandelen langs de mooiste rotskusten , maar  bezoeken ook fraaie valleien die in deze tijd van het jaar veranderd zijn in een bloemenzee.  Het is het leefgebied van de bruinkeelortolaan,  maskerklauwier en de rouwmees.  Vooral de eerste twee zien we veelvuldig en en uiteindelijk komen we ook verschillende paartjes rouwmees tegen.

Bruinkeelortolaan
Bruinkeelortolaan
Bruinkeelortolaan
rouwmees
Rouwmees

We horen tevens zingende cirlgorzen, roepende hoppen en zien een zwijgzame middelste bonte specht .  De enige soort die we  niet te zien krijgen blijkt nog niet terug te zijn uit ( Zuid!) Afrika , namelijk de Griekse spotvogel.

Kale hooglanden 

De echte hooglanden aan de westkust zijn spectaculair. Het landschap en de vergezichten zijn schitterend.  De hellingen zijn hier droog en rotsig en er staat enkel wat lage vegetatie. Verspreidt staan wat bomen.  Een ander landschap betekent ook weer andere soorten. Op een hoge bergketen gaan we op zoek naar de westelijke smyrnagors . In deze regio treffen we ook een aantal izabeltapuiten  maar ook veel oostelijke blonde tapuiten en arendbuizerden. 

Tijdens een wandeling horen we op meerdere plaatsen smyrnagorzen zingen. Het is nog een hele uitdaging om de vogels te vinden en in telescoop te zetten. Uiteindelijk lukt het om minimaal twee vogels te zien te krijgen.  Het zijn opvallend gorzen, maar door de frisheid van het groen aan de bomen valt hun citroengele  kop met grijzige borst aardig weg in het bladerdek.

smyrnagors

Turkse Boomklever 

De laatste soort die  niet mag ontbreken na een weekje Lesbos’ is de Turkse Boomklever. Deze  klever komt vooral veel voor op Lesbos en in Turkije en is daarbuiten uiterst zeldzaam. In april zijn de vogels aan het broeden.  Via het circuit van vogelaars komen we erachter dat de Turkse Boomklever op een nieuwe locatie een nest in gebruik heeft. We navigeren met diverse route beschrijvingen door het uitgestrekte naaldboombos van Achladeri. Uiteindelijk vinden we een plek waar we , zonder de vogels te storen, prima waarnemingen verrichten van deze zeldzame vogel. Razendsnel vliegt een paartje richting het nesthol om de jonge vogels te voeren. Omdat de vogels nu niet meer zingen of roepen was het anders lastig, dan wel onmogelijk geweest om de vogels te zien tijdens te trip.  Een mooie aanvulling op de indrukwekkende triplist.

3 gedachten over “Lesbos vogeleiland part 2: de specialiteiten”

  1. Het lezen van je verslag laat mij alles opnieuw beleven. Ook dit deel weer voorzien van prachtige foto’s. Vanmiddag heb ik nog zitten genieten van de serie foto’s die je had toegestuurd. Mijn dank daarvoor.

    groet, Karin

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s