Zeldzame Terekruiter gevonden in de Noordwaard

Tijdens de maanden april en mei speelt de vogeltrek zich af .  Het voorjaar van 2015 is niet bepaald ‘spetterend’ te noemen. Het is  eigenlijk een beetje lafjes. Er is veel koud weer, vaak westenwind, erg hoog water en er zijn regelmatig buien. Het zorgt  ervoor dat er relatief weinig bijzondere vogels worden waargenomen in Nederland.  Maar gelukkig zijn de dagen wel aan het lengen en kan ik voor en na mijn drukke werkzaamheden regelmatig mijn verrekijker gebruiken. Het blijft immers de maand mei! Als ik op 20 mei rond 12.30  een blik werp op de website van de vogelwerkgroep Biesbosch zie ik dat de vogelaar Jaap Dijkhuizen een groepje van 25 bontbekplevieren heeft ingevoerd op die site. De waarneming is verricht in de Keizersguldenwaard. Dat is een gebied waar vroeger strakke akkers met suikerbieten en aardappels te vinden waren , maar waar nu meanderende geulen gegraven zijn in het kader van het veiligheidsproject ‘Ruimte voor de Rivier’ van Rijkswaterstaat.  De ontwikkelingen van dit immens grote project in de Noordwaard volg ik nauwlettend .  Op de site van de combinatie Noordwaard is meer info te vinden. Adrenaline Als ik op de plek aankom zie ik in de verte een groepje bontbekplevieren foerageren.  Langs dit groepje vogels loopt een zeer nieuwe asfaltweg.  Straks zal deze dienen als fiets of autoweg. De aannemerscombinatie Noordwaard  is hier vandaag niet  aan het werk  en ik besluit een stukje door te rijden met de auto. Als ik mijn verrekijker op het groepje met steltlopers richt heb ik gelijk een zeer opvallende voorover leunende ‘ruiter’  in beeld. Een adrenalinestoot is het gevolg. Behoorlijk dichtbij , maar met mijn raam nog gesloten grijp ik naar mijn camera. Dit moest een Terekruiter zijn. Een formaatje oeverloper, een opgewipte snavel, grijzige bovendelen, lichte wenkbrauw, steil voorhoofd en oranje gele poten. De foto’s die ik maak zijn van slechte kwaliteit , maar bevestigen de waargenomen kenmerken.

Vol adrenaline en spanning door het zien van deze vogel probeer ik een aantal mensen te bellen waarvan ik weet dat zij deze vogel graag zouden willen zien of omdat ze in de buurt zijn.  Tijdens het bellen raak ik de vogel even kwijt. Ik kijk weer in de ‘slenk’  en zie enkel een groenpootruiter en inmiddels 40 bontbekplevieren. Hij zou toch niet weg zijn? Of heb ik het verkeerd gezien? Gelukkig had ik die belabberde foto’s nog…maar zie ik gelukkig ook de Terekruiter weer staan. Hans Gebuis is de eerste die arriveert en maakt de nodige foto’s. De fraaie foto bovenin dit blogbericht is van Hans. Het lijkt die dag wel goed te zitten want de vogel is stabiel. Ruim 70 vogelaars krijgen de Terekruiter te zien.  Het is de 2e waarneming voor de Biesbosch ooit ( na een waarneming uit 2009) en de 65e waarneming voor Nederland. Een knaller dus!

Foto Hans Gebuis
Foto Hans Gebuis

Zeldzaamheid Het ontdekken van  zeldzame vogels zijn unieke momenten waar ik intens van geniet. Een Terekruiter had ik nog nooit eerder zelf gevonden. Terekruiters zijn zeldzaam in Nederland. Ze broeden o.a.  in Noordoost-Europa en  Rusland.  Overwinteren doen ze bijvoorbeeld in Afrika. Het zijn vogels die in laaglandtaiga broeden langs meren en rivieren. Ik kwam er na vele uren scannen ook een aantal tegen in Zuid-Afrika ( januari 2014) . Aanstaande zomer ga ik een rondreis maken door Fins Lapland en Noorwegen. Ik ben benieuwd of ik  deze fraaie steltloper daar ook tegen ga komen…

Foto Hans Gebuis
Foto Hans Gebuis

Eén gedachte over “Zeldzame Terekruiter gevonden in de Noordwaard”

  1. Hoi Thomas, wat een goed verhaal! Gefeliciteerd met Biesbosch +1!
    Niet realiserende dat het echt zo’n enorme knaller was hadden we achteraf die bus gewoon van de pont af moeten duwen. Maar door jouw beeldend verhaal hebben we de TEREK toch nog een beetje mee beleefd. Groeten van Tim

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie