Citroenvlinder met kerst..

Vandaag beloofde tweede kerstdag een stralende dag te worden. Let wel, een stralende dag met een maximumtemperatuur van rond de 15 graden(!) Uitzonderlijk zacht winterweer heeft ons al een tijdje in de greep. Het is volgens mij de eerste december ooit met meerdere ‘overwinterende’ boerenzwaluwen, fitis, paapje en een zomertaling. Op sociale media duiken complete collages op van bloeiende planten en Floron organiseert nu net de traditionele plantenjacht.

Regte Heide

Vandaag besluiten we een wandeling te gaan maken op de Regte Heide. Een bijzonder fraai heidegebied onder de ‘skyline’ van Tilburg. In het begin van de jaren negentig zelfs een gebied met bolderende korhanen.. We horen zingende matkopmezen en droog fluitende goudvinken. In de berm staat van alles in bloei.

 

Als we aan de rand van de heide in een windluwe hoek lopen zie ik in mijn ooghoek iets geels fladderen. Gelijk pak ik mijn camera. Een citroenvlinder! Bizar om deze , normaal gesproken vroege voorjaarsvlinder, op tweede kerstdag tegen te komen. Ik trek een sprintje om de uitzonderlijke waarneming te documenteren en niet ongeloofwaardig over te komen. Met mijn telefoon maak ik een filmpje en met mijn camera de nodige foto’s. Ondertussen vliegt er een groep (arctische) toendrarietganzen over ,en besef ik, met de jas open dat het kerst is..

citroenvlinder 26 december 2015.jpg

Op de website van de Vlinderstichting werden dit soort opmerkelijke waarnemingen al aangekondigd. Aan het eind van de dag zie ik op de website waarneming.nl diverse meldingen van dagvlinders staan. Dagpauwoog, atalanta en een zestal citroenvlinders staan op de lijst. Een opmerkelijke Tweede Kerstdag..

 

 

 

Advertenties

One thought on “Citroenvlinder met kerst..”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s