Slagschip in hartje Den Haag

Gisteren verschenen er op diverse websites fantastische foto’s van een indrukwekkende vogel. Mark Zevenbergen ontdekte in het Laakkwartier in Den Haag een heuse IJsduiker ( Gavia immer ) . IJsduikers zijn deze winter niet extreem zeldzaam, maar om dit imposante ‘slagschip’ te zien heb je toch meestal een telescoop nodig of een enorme portie geluk. Voor mij was het dan ook een buitenkans om dit ‘slagschip’ onder de duikers eens goed te bekijken.

ijsduiker 3

Amerikaanse rivierkreeften

Als we aankomen hebben we geluk. Tussen de woonboten zien we, vanaf de kade op slechts 10 meter afstand, de duiker stoeien met een Amerikaanse rivierkreeft. Met zijn flinke dolk-achtige snavel is dit geen enkel probleem. De vogel heeft een markant schubpatroon op de bovendelen en betreft een exemplaar dat in 2015 uit het ei is gekropen. De winter van 2015/2016 is een goed jaar voor deze soort in Nederland. In de zuidwestelijke Delta verblijven al geruime tijd meer dan 10 exemplaren. Zelfs diep in Gelderland is al een tijdje een ijsduiker aanwezig. Deze 2e jaars vogel is vermoedelijk door de westerstorm van eerder deze week het Laakkwartier ingewaaid.

ijsduiker 2

Vogelaarswijk

Als er een zeldzame, of in dit geval schaarse vogel opduikt in stedelijk gebied, zorgt dit voor verbaasde gezichten. De snel voorbij snorkelende ijsduiker bezorgde tientallen vogelaars en fotograven adrenaline om een mooie foto te maken. Vele bewoners staan met vragende ogen op hun balkon de driftig fotograferende meute vogelliefhebbers te aanschouwen. Een aantal nieuwsgierigen komen een kijkje nemen en maakt een foto met de smartphone. Saheed Yinusa zegt vol trots en in vloeiend Engels : ‘a rare bird in MY backyard!’

vogelaars

 

 

 

 

 

One thought on “Slagschip in hartje Den Haag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s